Partners

CultuRing Roslagen drivs av en projektgrupp med kunskaper och erfarenheter hämtade  från vitt skilda områden, men med det gemensamma att vi alla har hjärtat mitt i Roslagen. Vilka vi är?

Mai Lundell
D.A.M. AB (Distingo Art & Management AB)

Engagerad i landsbygdsutveckling genom att erbjuda utbildningsprogram till enskilda entreprenörer och genom att skapa samarbetsforum mellan entreprenörer från olika branscher i syfte att stärka attraktionskraften och samspelet inom en bygd – för besökare och för dem som vill bo och leva på landsbygden.
Många projekt handlar om att öka kunskaperna om och tillgängligheten till lokala specialiteter inom mathantverk, ekol. djur-och jordbruk, hantverk och kultur. Mai har också starkt intresse för att gynna hälsofrämjande och innovativa processer, bygga plattformar och stimulera möten mellan olika aktörer  för att bygga ett mer hållbart samhälle.
Har arbetat som organisationskonsult och personalspecialist innan hon började driva Järnboden 1994 och därmed kom i kontakt med sk KKN näringen ( kulturella och kreativa näringar ) som kulturentreprenör. Har idag ett omfattande nätverk bestående av kulturaktörer inom Norden.
Läs mer på D.A.M. AB

Maria Ek
(r)OSLAGBAR

Driver tillsammans med Mai Lundell konsthall, galleri och butik i Järnboden i Harg. Arbetar med dryckesprovningar, kaffeprovningar och kaffe-event i företaget (r)OSLAGBAR. Med fokus på sinnliga upptäckter i form av smak och doft har (r)OSLAGBAR nu tagit fram ett eget kaffe, en egen Private Label för Roslagen.
Har arrangerat en konstkurs för barn i Skebo som ett första steg att bredda kulturutbudet för barn och unga på landsbyggden.
Läs mer på (r)OSLAGBAR

Hargs Bruk

Den huvudsakliga verksamheten är skogsbruk, fastighetsförvaltning, lantbruk och viltvård. Vår uppgift är att förvalta en av landets bäst bevarade bruksegendomar med stora landskaps-, natur, jakt- och kulturvärden.

Järnboden är en av de få fastigheter som är öppna för allmänheten. Hargs Bruk har under åren stöttat Järnbodens verksamhet på många olika sätt inte minst genom stöd till miljöförbättrande och -vårdande insatser.

Våren 2012 utkom första delen av en serie om tre böcker som beskriver brukets anrika historia.

Hargs bruk

Folkets Hus i Hargshamn

Folkets Hus i Hargshamn genom Karin Åhström, ordf.

Folketshusföreningen Hargshamn är en förening som firade 90-års jubileum 2011. Folkets hus har varit en central samlingsplats för Hargshamnsbor och andra på olika sätt och med olika verksamheter genom åren. Här har bl. a funnits anställd personal och varit en fungerande biograf.

Folkets hus är i dag ett relativt väl bibehållet hus som renoverades på 70-talet. Ortens bibliotek har i samband med nedläggning tagits över av Folkets Hus. Under senaste åren har vi haft 90-årsfirande, hemvändardag, midsommarfirande, musik och berättarkvällar, pubar, loppmarknader, barnbibliotek m.m. Vi vill skapa traditioner genom att ha våra program med viss innehållsvariation återkommande år från år till år så vi skapar en förväntan hos människor på vad som ska hända.

I dagsläget finns en ideellt arbetande styrelse bestående av 6 ordinarie ledamöter och 2 suppleanter som arbetar aktivt. Ett visst stöd finns också från andra föreningar och lokalbefolkning på orten. Vi försöker att i den hårda konkurrens som råder i dag blåsa liv i en del gamla traditioner och även införa nya verksamheter.

Folkets hus i Hargshamn

Konstföreningen på Hallsta pappersbruk

Hallsta Pappersbruks konstförening är en ideell förening med uppgift att främja konstintresset hos de anställda inom Hallsta Pappersbruk genom sammankomster, diskussioner, föredrag, studieverksamhet, museibesök, utställningar samt inköp och utlottning av konst m fl gemensamma aktiviteter.

Konstföreningen vill finna nya innovativa vägar till främjande av kulturellverksamheter tillsammans med andra lokala aktörer.

Att göra konst av pappersmassa är inte så vanligt här som i exempelvis i Japan. Både två- och tredimensionella konstverk, exempelvis skulpturer kan formas. Flera andra material kan användas tillsammans med pappersmassa.

Hallsta Pappersbruk

loggorurosseu